Mediation of een advocaat?

Heb je een diepgaand verschil van mening met je werkgever? Ruzie met een leverancier of hulp nodig om je echtscheiding goed te laten verlopen? In veel van deze gevallen zou je misschien een advocaat in de arm kunnen nemen, maar mediation is mogelijk een betere oplossing. Wat is mediation? De letterlijke vertaling is bemiddeling. Dat woord geeft ook meteen goed aan wat het verschil is met een advocaat: bij bemiddeling is de mediator neutraal. De mediator probeert de belangen van beide partijen tot zijn recht te laten komen en een oplossing te zoeken die voor allebei acceptabel is. Wanneer je een advocaat inschakelt, werkt die alleen voor jou.

Het voordeel van mediation

Mediation kent een aantal voordelen boven het inschakelen van een advocaat. De mediator werkt voor beide partijen en probeert een goede oplossing voor allebei te vinden. Dat houdt de relatie tussen jou en degene waarmee je een meningsverschil hebt in balans. Je komt niet meteen tegenover elkaar te staan, maar gaat gezamenlijk op zoek naar een resultaat waar je allebei mee kunt leven. Je wilt met je buren of je werkgever waarschijnlijk een goede relatie houden. Met het inschakelen van een advocaat wordt die kans een stuk kleiner dan wanneer je mediaton voorstelt. Er zijn nog een paar niet onbelangrijke voordelen. Een juridisch traject met een advocaat en mogelijk een rechtszaak duurt lang en kost veel geld. Er zijn veel situaties waarin je je dat niet kunt veroorloven. Sommige mensen denken dat je voor een echtscheiding altijd een advocaat nodig hebt. Dat is niet zo, wanneer je nog goed met elkaar op kunt schieten is mediation ook daar een goede oplossing. De scheiding moet wel door de rechtbank worden bekrachtigd, maar dat kan de mediator ook voor je regelen. Daar is niet perse een advocaat voor nodig.

Hoe vind ik een goede mediator?

Wanneer je hebt besloten dat je hulp wilt van een mediator moet je op zoek naar een ervaren professional. Het is belangrijk om een goede klik te hebben met je mediator. Je moet er op vertrouwen dat je zaak in goede handen is. Het Juridisch Loket kan je helpen een mediator in de buurt te vinden. Je kunt ook zelf op zoek gaan via internet. Er zijn brancheorganisaties voor mediators waar je terecht kunt. Ook kun je bijvoorbeeld bij een vakbond of verzekeraar vragen of ze je kunnen doorverwijzen. Natuurlijk kost ook een mediator geld. Vraag van tevoren een goede offerte en probeer de kosten te delen met de tegenpartij. Heb je weinig inkomen, dan kun je soms een vergoeding voor de kosten krijgen. Je mediator weet daar meer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *