Starten als zzp’er? Zo doe je dat.

Hoewel veel mensen bekend zijn met de term zzp’er is het nog niet voor iedereen duidelijk wat je als zzp’er precies kunt doen, wat je rechten zijn en of het wellicht iets voor hen zou zijn. Het niet bij een ander in loondienst hoeven werken klinkt velen als muziek in de oren, maar beginnen als zzp’er is niet iets dat je zomaar doet. Misschien ben je bijna klaar met je studie en heb je altijd al voor jezelf iets willen beginnen of ben je simpelweg toe aan een nieuwe baan en carrièreswitch, een zelfstandige zonder personeel worden kan dan de oplossing zijn. Deze manier van werken kan dan ook veel mogelijkheden bieden. Ben je geïnteresseerd in het werken als zzp’er maar weet je niet goed hoe, dan lees je in dit artikel meer over de stappen die je kunt nemen.

 

Wat is een zzp’er?

Om erachter te komen of het iets voor jou is, is het goed om je te verdiepen in wat een zzp’er nu precies is. Deze zelfstandige zonder personeel verdient geld door diensten aan te bieden. Hierbij krijgt hij geen vast inkomen omdat hij niet in loondienst is, hij is dus afhankelijk van de diensten voor zijn salaris. Officieel wordt je als ondernemer gezien als je aan minimaal 1225 uur werk per jaar komt, hieronder vallen alle werkzaamheden als zzp’er. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt en hoeveel uur je maakt. Je bent vrij om de klussen die je aanneemt te kiezen, dus in principe ben je niet verbonden aan klussen die je niet leuk vindt. Bij deze vorm van ondernemen zijn er uiteraard ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Deze nadelen zijn vooral risico’s die je loopt. Het grootste risico is de onzekerheid over het maandelijks inkomen. Dit staat niet vast en is afhankelijk van hoeveel en welke klussen je aangeboden krijgt en aanneemt. Daarnaast heb je geen inkomen wanneer je ziek wordt, tenzij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Ook moet je zelf geld apart zetten als vakantiegeld en pensioen, zaken die normaal gesproken je werkgever voor je regelt.

 

Welke stappen moet je nemen?

Om je eigen bedrijf op te starten zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Als eerst is een goede voorbereiding van belang. Een ondernemingsplan helpt om je plannen op papier te zetten en je slagingskans te verhogen. Hierin bepaal je ook je uurtarief als zzp’er. Omdat je verantwoordelijk bent voor je risico’s is het van belang deze te beperken door verzekeringen als arbeidsongeschiktheid en bedrijfsaansprakelijkheid af te sluiten. Eenmaal goed voorbereid schrijf je je in bij de KVK, waarna je je administratie kunt gaan opzetten. Meestal niet de favoriete bezigheid, maar niet minder belangrijk. Bij je administratie hoort ook de regeling van je financiën. Je hebt een zakelijke bankrekening nodig en deze wil je natuurlijk wel bij de voor jou beste zakelijke bank afsluiten. Vergelijk verschillende aanbieders en kies bijvoorbeeld voor de goedkoopste zakelijke rekening, of maak een beslissing gebaseerd op een ander criterium dat je belangrijk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *