Opgelet met de kat!

Een kat in huis, dat maakt het gezin toch meer compleet. Sommige mensen prefereren een hond. Maar waarom niet allebei! Dat is dubbel zo gezellig in huis! Net zoals bij een hond heeft een kat de nodige verzorging nodig. In deze blog loop ik met je door wat van die aandachtspuntjes heen en hoe je er mee om kan gaan. Lees je mee?

Een woestijndier in je huis

Wist je dat je, als je een kat in huis haalt, je eigenlijk een woestijndier hebt rondlopen? Dat klinkt toch best tof. En die laat zich dan ook nog aaien! Maar naast het label zit er ook wat aan verbonden namelijk het feit dat katten weinig drinken maar uiteraard wel vocht nodig hebben. Zeker als ze brokken krijgen omdat dit vaak zout eten is. Als katten te weinig vocht binnenkrijgen is dit schadelijk voor de nieren. Soms krijg je een kat sneller aan het drinken als het water stroomt, dus bij een open kraan bijvoorbeeld. Hiervoor zijn er speciale kattenfonteintjes ontworpen.

Goed gekamd

Afhankelijk van het soort kat dat je hebt, behoeft de vacht ook de nodige aandacht. Dit kan te maken hebben met de lange of stugge haren. Als de vacht van een kat niet goed gekamd wordt en gaat klitten, gaat dit de kat op den duur in de weg zitten. Vaak kunnen zit dan zelf niet meer oplossen door het likken daarom is het kammen zo belangrijk. De huid onder de vacht kan namelijk daardoor afknellen. Af en toe een kam erdoorheen dus, ook als je kat het niet zo’n leuke behandeling vindt.

Aandacht per seizoen

Gedurende sommige seizoenen behoeven katten speciale aandacht. Zo is het handig om ze in de wintermaanden ’s avonds binnen te halen omdat men ze door het vroege donker misschien niet ziet op de weg. Maar ook als het warmer wordt moeten we weghalen. Een teek bij kat is zo gebeurd. Je kan je kat hier druppels tegen geven maar soms moet je er alsnog een weghalen. Dat kan je doen met je eigen nagels als ze iets langer zijn, maar handiger is het met een zogenaamde tekentrekker. Een soort pincet. Dat in combinatie met druppels, en je kat heeft nergens meer last van.

De katten APK

Af en toe met je kat naar de dierenarts voor een algehele check-up kan ook geen kwaad. Zo ben je er zeker van dat je beestje zich goed voelt en ben je er in het geval van kwalen vroeg bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *