Een kentekenplaat laten maken

Als je een nieuwe auto hebt gekocht of je oude kentekenplaat is beschadigd of gestolen, dan moet je een nieuwe kentekenplaat laten maken. Een kentekenplaat is namelijk een verplicht onderdeel van elke auto, motorfiets of aanhangwagen. Het is een uniek identificatienummer dat aan het voertuig is gekoppeld. De kentekenplaat is nodig om het voertuig te kunnen registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en om verkeersovertredingen te kunnen beboeten. Nu vraag je je vast af; wat zijn nou eigenlijk de kosten, welke informatie moet terugkomen en waar kun je de kentekenplaat laten maken? In dit artikel lees je meer!

Waar kun je een kentekenplaat laten maken en wat zijn de kosten?

Je kunt een kentekenplaat laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Deze fabrikanten zijn erkend door de RDW en mogen dus officiële kentekenplaten maken. Er zijn ook online aanbieders die kentekenplaten aanbieden, maar niet allemaal zijn deze officieel erkend. Let hier dus goed op! De kosten van het laten maken van een kentekenplaat kunnen per fabrikant verschillen. Gemiddeld kost het laten maken van een kentekenplaat tussen de €10 en €20. Onthoud dat het niet is toegestaan om zelf een kentekenplaat te maken, dit moet altijd door een erkende fabrikant worden gedaan en kan anders een fikse boete opleveren.

Welke informatie staat er op een kentekenplaat en welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten kentekenplaten, afhankelijk van het type voertuig. Zo zijn er kentekenplaten voor personenauto's, motorfietsen, aanhangwagens en bedrijfsvoertuigen. Daarnaast zijn er speciale kentekenplaten voor bijvoorbeeld oldtimers of taxi's. Op een kentekenplaat staat de combinatie van cijfers en letters die bij het voertuig horen. Daarnaast staat er nog meer informatie op de kentekenplaat, zoals de landcode (NL voor Nederland), het EU-symbool en het keurmerk van de fabrikant. Het maken van een kentekenplaat duurt meestal niet langer dan een paar minuten. Bij een erkende kentekenplaatfabrikant kun je de kentekenplaten vaak direct laten maken en meenemen. Als je online kentekenplaten bestelt, kan het wel even wat langer duren. Kijk bij het online bestellen goed naar de levertijd.

Hoe zit het met het design van een kentekenplaat?

In Nederland zijn de afmetingen, kleuren en het lettertype van kentekenplaten wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat je geen keuze hebt in het design van je kentekenplaat. Het is wel mogelijk om te kiezen voor een gepersonaliseerde kentekenplaat met een eigen combinatie van letters en cijfers, maar dit is vaak duurder en alleen mogelijk als de combinatie nog beschikbaar is. Nu je weet wat de kentekenplaat ongeveer zal kosten en welke informatie er op de kentekenplaat dient te staan, kun je deze gemakkelijk laten maken voor jouw eigen auto! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *